Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Желев: Поставените от партиарх Вартоломей въпроси бяха предвидими

Проф. Пламен Павлов: На едно рутинно посещение е придаден едва ли не космически смисъл

Снимка: БГНЕС

Въпросите, поставени от патриарх Вартоломей по време на посещението му у нас, са били предвидими, защото той не идва тук просто на разходка през уикенда, а на официално посещение. При официални посещения се поставят и официални въпроси - тази позиция изрази в предаването "12+3" богословът проф. Иван Желев.  Според него никой от сега коментиращите казуса в медиите, някои от които са много добре запознати с тематиката, не е бил търсен за експертно мнение. Не е бил търсен и самият проф. Желев като познавач на междуцърковните отношения:

Не знам и в Светия синод да е готвена срещата по такъв начин. В Светия синод няма комисия за междуцърковните въпроси, те са оставени на произвола на нещата. И от страна на църквата, и от страна на държавата бяхме заварени за пореден път неподготвени.


По думите на Желев, това протоколно посещение на Вселенския патриарх е трябвало да се случи по-рано и по покана на Българската православна църква, не на Българската академия на науките.

Според Желев председателят на БАН си е позволил да покани Вартоломей през главата на БПЦ.

Проф. Иван Желев уточни, че за самата църква е било ясно, че ще бъде поставен отново въпросът за църковни предмети, отнети по време на Първата световна война, защото този въпрос е бил повдигнат и при посещението на нашия патриарх в Цариград през 2013 г.

Историкът проф. Пламен Павлов коментира "Хоризонт", че на едно стандартно, рутинно посещение е бил придаден едва ли не космически смисъл. Раздухването на скандала според него би трябвало да започне да утихва. Той отбеляза още, че вниманието, което се отделя на посещението, е прекалено и коригира публикации в медиите, според които Цариградският патриарх е папа на православните християни.

Проф. Павлов заяви, че не става дума за вселенски учител, който е на абсолютно всички православни или на всички християни и че това твърдение не отговаря на истината: 

Православната църква е семейство от автокефални, автономни църкви, в което той е пръв между равни в чисто почетен смисъл.

Очаквах много по-трезво, добронамерено отношение, а не това високомерие, което той си позволи да прояви към патриарх Неофит, допълни проф. Павлов:

Ние сме в 21-ви век и мисля, че има много по-важни неща пред православните църкви, отколкото да се ровим в миналото. 

Според историка е необходимо да се обясни на какви основания е решено награждаването на Вартоломей с най-висшето държавно отличие, макар че по думите му то е до голяма степен девалвирано от повсеместното му даване на кого ли не.

Двете позиции в подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна