Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Дачков: Записи като тези от "Янева гейт" биха свалили всяко европейско правителство

Явор Дачков
Снимка: БГНЕС

Приликата между апатията на обществото, медиите и политиците сега и по времето на скандала с изтеклите записи по разработката „Галерия“ е фрапираща. Това заяви в предаването „Нещо повече“ журналистът Явор Дачков по повод т.нар. „Янева гейт“ със станалите публично достояние разговори с участието на бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева.

Дачков допълни, че е загубил надежда, че в България е възможно публично действие или натиск чрез осветляване на истината за незаконните действия на властта:

Изнесените записи с участието на Владимира Янева и съдия Ченалова, съдия по делото „Октопод“, знаков съдия, е достатъчно да свали всяко правителство в Европа. Това в България няма да се случи и ще остане една маргинална тема – за познатия ни сюжет, че всъщност изпълнителната власт контролира изцяло съдебната.

Според Дачков, основният сюжет се свежда до това, че председателят на СГС, един от най-големите в България, който гледа едни от най-важните фирмени дела (тук става въпрос за голям бизнес), е пряко подчинен на министър-председателя и неговата съдба зависи от волята на министър-председателя.

По думите на Дачков, от записите става ясно, че изцяло се изключват Висшият съдебен съвет като орган и съдебната власт като независима.

От записите личи, че самата съдийка е протеже на изпълнителната власт, която я назначи преди време... Сега тя търси подкрепа от Цветанов и Борисов.

Относно липсата на обществена реакция по казуса, Дачков отбеляза:

Докато българите не се научат, че трябва да отстояват демократичните си права и стандарт на живот с натиск, няма да постигнат никаква демокрация. Тези хора се държат така, защото ние им позволяваме.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна