Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания спря предизборната си кампания заради атентатите в Париж

Мариано Рахой
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В знак на солидарност с Франция и на почит към жертвите на атентатите в Париж всички политически сили в Испания отмениха свои форуми и прояви, свързани с вътрешни конфликтни теми и с предстоящите в страната на 20 декември парламентарни избори. Партийните лидери от всички цветове отправиха послания на подкрепа към Франция и акцентираха върху необходимостта от единство на демократите срещу тероризма.

Премиерът Мариано Рахой се отказа от предвиденото си пътуване до Каталуня, където трябваше да участва в митинг против провъзгласяването на независимост от местния парламент. На свой ред доминираният от сепаратистки партии каталунски парламент отмени обявеното за неделя шествие в подкрепа на суверенитета. Испанските социалисти отложиха своята политическа конференция с 1500 делегати, на която трябваше да се обсъди и приеме предизборната им програма. Наред с много чуждестранни гости, сред които и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, на конференцията се очакваха също и двама френски политици с испански корени - френският премиер Мануел Валс и кметицата на Париж Ана Идалго.

Днес всички сме Франция и терорът никога няма да надвие Европа, заяви испанският премиер Мариано Рахой в свое изявление след атентатите в Париж, разпространено от правителствения дворец "Монклоа" в Мадрид. Рахой покани всички политически партии в Испания да се присъединят към Антиджихадисткия пакт, който той сключи миналата година с лидера на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Педро Санчес. Испанският премиер подчерта също, че страната му, която сама е преживяла кървав атентат и чиито сили за сигурност са осуетили много следващи подобни опити, е готова да сътрудничи най-активно с целия демократичен свят в борбата с тероризма.

Рахой обобщи: Не сме изправени пред религиозна война, а пред борба между цивилизацията и варварството. Всички човешки същества, които защитаваме живота, свободата и отворените общества, се чувстваме ударени и застрашени, защото искат да унищожат този начин на живот, построен от нас през вековете на прогрес и цивилизация. Затова днес всички сме Франция. Затова всички сме заедно в тази борба и ще я спечелим. Може да ни удрят болезнено, както направиха вчера, но няма да ни победят. Никога няма да ни принудят да се откажем от нашата свобода, от нашите права, от нашия начин на живот.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна