Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан: Франция е символ на тази свобода, която е нашата обща ценност

Н.Пр Ксавие Лапер дьо Кабан
Снимка: БГНЕС

Не за първи път в историята на моята страна се случват такива атентати.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Неделя150“ посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан по повод атентатите в Париж в петък, при които над 120 души бяха убити.

Заплахата на терористите върху демокрацията я има откакто в света има демокрация,  поясни посланикът и добави:

Терористи винаги ще има, но тези терористи дори да са изпратени от ИДИЛ и дори да са или не французи, те са били тренирани и огранзирани отвън.

 Лапер дьо Кабан коментира изказването на френския президент Франсоа Оланд в събота, в което държавният гласа спомена, че има една терористична армия - ИДИЛ, която воюва.

Това значи , че сега има война, която трябва да победим, подчерта посланикът на Франция в  България, според който ако иска френският народ да живее свободно, то той трябва да поеме риска на свободата:

Абсолютно невъзможно да има полицай зад всеки французин и да има навсякъде войници. Иначе вие сте в затвор, а това не е идеята, която ние имаме за живот в едно свободно общество.

Разликата със САЩ е, че Франция е много близо до ИДИЛ географски, допълни Лапер дьо Кабан, който в коментар защо терористичните атаки се състояха именно на територията на френската столица обясни:

Франция е символ на тази свобода, която е нашата обща ценност, но има и нещо друго – моята страна е на първи ред срещу ИДИЛ от две години и беше също на първи ред от европейките страни да искат да има едно решение в Сирия без Басаш Асад.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна