Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е световната премиера на новия български анимационен сериал „Златната ябълка“

Авторите на проекта искат да постигнат 1 милиона гледания в YouTube, за да осигурят финансиране за сериала

В необятен планински свят, където стари духове бродят из горите и кукерските бойци защитават хората от злото, срещаме Вихра. Тя е 14-годишно упорито момиче, чиято коса е облак и се променя според настроението й. Трудно е да скриеш емоциите си, когато от косата ти вали. Вихра е дъщеря на змей и на човек. Ще последваме Вихра в нейното пътуване в търсене на златната ябълка – митичен плод, който изпълнява желания и се появява само веднъж на 100 години.

Това накратко е анонсът към новия български анимационен фентъзи сериал „Златната ябълка“, който има амбициите да пробие на световната кино сцена.

Днес, в деня на световната премиера, трейлърът на филма вече може да бъде видян в YouTube. Днес стартира и кампанията „Национално предизвикателство – 1 милион. Да направим „Златната ябълка световно събитие“. Целта е да информира българите в страната и чужбина и да ги мотивира да гледат филма и да го споделят с приятели.

„Златната ябълка“ е проект, който се разработва над три години, като последните месеци ние работихме над първия си трейлър, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Димитър Петров - аниматор, създател на Студио „Змей“ което стои зад създаването на „Златната ябълка“.

Той е на мнение, че българската митология има потенциал да захрани повече от един сериал:

Всички сме чували колко богат е фолклорът ни, но чак, когато започнах да го проучвам сериозно заради „Златната ябълка“ осъзнах какво огромно богатство е.

Едни от първите хора, които виждат сериала, са колеги на Димитър Петров от Cartoon Network от Англия и Франция. Те остават силно впечатлени от това, което предлага българския фолклор и митология.

Проектът "Златната ябълка" е дело на 25 души, които живеят и работят в пет различни държави. Главната дизайнерка на персонажи Светла Радивоева, напримр работи като аниматор в Disney и в свободното си време прави персонажите в българския сериал.

Разговорът с Димитър Петров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна