Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Алтернативен бюджет – нула лева дефицит

Снимка: БГНЕС

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи алтернативен вариант на държавния бюджет за 2016 година. По традиция ИПИ представя алтернативен бюджет с ниски данъци, разумни разходи и структурни реформи. Фокусът тази година е върху елиминирането на дефицита и съдебната реформа. Експертите ще коментират още актуализацията на бюджета за 2015 година, както и пристрастени ли сме към харчовете и дефицитите. Анализаторите ще поставят акцент върху скритите дългове, ще обяснят колко са натрупаните задължения в здравната система, енергетиката и държавните компании. Ще бъдат обсъдени и промените в силовите ведомства и възможните решения, както и възможен ли е изход от спиралата на дефицитите. 

Нула лева дефицит предвижда алтернативният бюджет, който Институтът за пазарна икономика традиционно ще представи по-късно днес. В предаването "Преди всички" Петър Ганев от института обясни:
 

Мислим, че е възможно, защото консолидация можеш да направиш в добрите години. При положение че тази година имаме доста сериозен ръст на приходите, очаква се подобен и през следващата година. Това е моментът – в добрата година да успееш да свиеш дефицита, за да се подготвиш, ако евентуално идва някоя лоша. Така че единият ни голям фокус е как да се свие този дефицит, и другият голям фокус е целият сектор "Правосъдие и вътрешен ред", който включва както дълбока съдебна реформа, така и реформа в МВР.

Петър Ганев обясни още, че в действителния бюджет от последните години заявката за свиване на дефицита винаги лежи в бъдещето, а текущо недостигът винаги е по-голям от предвиденото:

Това е огромен проблем на фискалната политика през последните три години, че ние постоянно се изненадваме с нови харчове и нови дефицити. В целия период 2009-2012 година, когато беше кризата, през тези 4 години ние натрупахме дефицит от около 5,3 милиарда. В периода 2013-2015 година, който стартира с политическата криза, смяна на правителства и поредна актуализация на бюджетите, дефицитът ни е от 7,4 милиарда лева, т.е. – вътрешните ни проблеми създадоха по-дълбока дупка в държавните финанси от световната криза от 2009 година.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Петър Ганев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна