Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има тенденция към увеличаване на броя на трансплантациите у нас

Снимка: архив
Има тенденция за увеличаване на броя на трансплантациите у нас както от жив, така и от трупен донор, отчете Българското дружество по трансплантология. По думите на председателя  - професор Никола Владов, трябва да се води позитивна и разяснителна кампания за да се насърчи донорството в България, с цел спасяване на човешки живот:

Основната наша цел е  да се увеличи броят на донорите в държавата. По този начин ще задоволим нуждите от трансплантация на органи, тъкани, клетки. Това е приоритет на Изпълнителната агенция по трансплантация, както и наша дейност, с воденето на позитивна кампания от последните години. Това е една от причините за увеличаване на броя на донорите. Хората видяха всъщност какво представлява целият този процес на спасяване на хора с органите на техните близки. 

Министерството на здравеопазването си изпълнява задълженията към трансплантационните центрове добре по отношение на логистиката, на финансирането на тази дейност и мисля, че нещата бавно, постепенно започват да тръгват.


Кардиолози настояха държавата да финансира напълно пет изкуствени сърца на година. В момента Здравната каса заплаща за тях до 50 хиляди лева, като реалната цена надхвърля 200 хиляди. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени