Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" протестира пред турското посолство

Протест пред турското посолство проведе "Атака" заради сваления руски самолет на турско-сирийската граница. Лидерът на партията Волен Сидеров подчерта необходимостта от защита на славянското и осъди българските политици, които са заели позицията в подкрепа на Турция.

България не трябва да враждува с Русия. Турция никога не е била партньор на България. Турция винаги е имала завоевателни, агресивни и провокативни намерения към България. Тези, които управляват, БСП, ДПС, те настояват Турция да бъде в Европейския съюз. Това означава да няма граници между нас, това означава ние да бъдем погълнати от този хищник.

Участниците в протеста освиркваха по посока на посолството, но до хвърляне на предмети към сградата не се стигна. След това Волен Сидеров и симпатизантите му отидоха до руското посолство, за да поднесат цветя в памет на загиналия пилот.

Междувременно снощи пред българската публика бе представена книгата на турския министър-председател Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина". Посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче изтъкна, че това е книга, която Ахмет Давутоглу е написал със своето академично перо и няма политическо измерение. Дипломатът посочи, че книгата представя една философия и препоръка - предлага се идея как Турция в 21-ви век би могла да развие своите всеобхватни търговски, политически и други отношения със своите съседни страни. Министърът на образованието Тодор Танев каза, че това е стратегическа книга, а авторът й остава мислител и стратег. Сред присъствалите на представянето на книгата в БАН бяха още лидерът на ДПС Лютви Местан, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Подробности по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна