Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интелектуалци предлагат създаването на фондация "Йосиф Хербст" в памет на големия публицист

| обновено на 27.11.15 в 18:55
Йосиф Хербст

Да се създаде фондация „Йосиф Хербст”, която да издаде събраните съчинения на големия български журналист, убит по време на „белия терор” през 1925-та година и да се издирят неговите кореспонденции, излизали в чужди медии. Това предложи проф. Филип Панайотов, изследовател на живота и творчеството на Йосиф Хербст, по време на паметна вечер в Еврейския културен дом в София, посветена на 140-годишнината от рождението на  Хербст и на 90-годишнината от гибелта му.

Представената книга „Талантът да бъдеш свободен” с избрани статии от журналиста съдържа негови публикации от изданията му "Вик за свободни хора", "АБВ", "Ек утринен", "Ек вечерен", "Днес", както и откъси от книгата му "Вчера, днес и утре".

Журналистката Велислава Дърева, автор на предговора и на подборката, прочете откъси от творбите, повечето от които звучат актуално и сега. Тя каза за "Хоризонт за вас":

Книгата започва с най-ранни негови произведения, които не са виждали бял свят повече от сто години и завършва с последния му текст „Сатанинско злодеяние“, който осъжда атентата в „Света Неделя“... Хербст не е много обичан от нито една власт и неслучайно никъде в България няма и една паметна плоча за Йосиф Хербст.

Книгата на Йосиф ХербстПисателят и сценарист Анжел Вагенщайн отбеляза, че думата „хербст” на немски означава „есен”. И подчерта, че настъпилата след убийството на Йосиф Хербст "политическа зима" продължава и до днес. Вагенщайн е автор на сценария на филма „Допълнение към Закона за защита на държавата”, който разказва точно за „белия терор” през 1925-а, когато са убити Хербст и още много интелектуалци - писатели, поети, журналисти. Филмът не е показван вече над 25 години.

Повече информация по темата и интервю с Велислава Дърева можете да откриете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени