Евгени Божанов свири Шопен - зашеметяваща възможност в неделната вечер

Носителят на Втора награда от „Кралица Елизабет" дебютира със Софийската филхармония под палката на Пламен Джуров
Ако искате музикално изживяване, което да е едновременно (със сигурност) от висока класа и същевременно изпълнено с изненади, отделете си неделната вечер (нищо, че е Никулден) и идете в зала „България“.

В тази (все още нетрадиционна, но даваща заявка да стане постоянна) неделна програма на Софийската филхармония солсит ще бъде Евгени Божанов. За любителите на наградите – той „си има“ втора от конкурса „Кралица Елизабет“, втора (при неприсъдена първа) от „Святослав Рихтер“ в Москва, финалист е на „Ван Клайбърн“ във Форт Уърт.

През 2010 Евгени Божанов се явява на конкурса „Фредерик Шопен“ във Варшава и въпреки че е абсолютен фаворит на публиката, журито (което не обича новаторите) не му присъжда Голямата награда, но затова пък е поканен да открие Шопеновия фестивал в полската столица с рецитал и с Първия клавирен концерт на Шопен през 2011, както и редица възможности да свири с някои от най-именитите европейски оркестри. И следва една сериозна кариера, със сериозни оркестри и впечатляващи партньорства в камерната музика.

За онези, които обичат музиканти, които имат свой собствен път в изкуството и притежават таланта и класата да го следват – е, Евгени Божанов е именно такъв. Така че определено ще е интересен прочитът му на Втория концерт на Шопен – който също е създаден „на ръба“ на два коренно различни периода в живота на композитора. Всъщност и двата му концерта са написани между 1829г. и 1830г., когато все още „полското“ у него е по-силно от „френското“.
Роден в семейство, в което майката полякиня и бащата французин са намерили крехко равновесие, младият Фредерик се „носи“ на крилата на най-красивото и уязвимото от светоусещането на тези два различни – но все аристократични – светове. Славянската силна любов към живота с неговите превратности, широтата на мисълта и линиите не са „прераснали“ в тази европейска чувствителност, съчетана с бурната (понякога)  и хипнотична любов, която навлиза в живота на композитора заедно с Жорж Санд.

Това е времето, когато Шопен решава, че иска да се премести от Полша в някоя голяма европейска столица, но все още не се е установил в Париж. И тук има огромно пространство за „полет на въображението“ от страна на Евгени Божанов – а всяка среща с него е незабравима. А в случая говорим за дебют със Софийската филхармония (досега изявите на Божанов са били с Радиооркестъра), под палката на Пламен Джуров, чийто последни 27 години са свързани със „Софийски солисти“, един от най-уважаваните състави у нас, наистина от световна класа. Затова може би и балансът в програмата е между по-страстния от двата концерта на Шопен и класиката в лицето на Моцарт (увертюра „Отвличане от сарая“) и Първата симфония на Бетовен – самото начало на голямото пътешествие, което го отвежда до „Одата на радостта“ и изобщо цялата повратна за историята на музиката Девета симфония.

Чуйте какво каза Евгени Божанов в разговор с Лили Големинова в съботното „Радиокафе“ по Радио София!


Още от категорията
Анна Томова-Синтова

Сценичните образи на Анна Томова-Синтова

В оперната вечер ще слеем в едно миналото и настоящето. Настоящето, защото ще бъдем с една от най-емблематичните ни оперни певици. Миналото - благодарение на записите, които съхраняваме в нашата фонотека и благодарение на които ще се върнем десетилетия назад, за да проследим сценичните й превъплъщения. От 20.00 до полунощ ще бъдем с изкуството на Анна..

обновено на 16.11.18 в 16:41
Квартет

Квартет "Големинов" - за отговорността да защитаваш едно голямо име

Различни периоди и аспекти от камерното творчество на акад. Марин Големинов  бяха представени на 12 ноември в залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Благодарение на фондация "Музикартисимо" и на Мила Павлова - артистичен директор на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща", след Пловдив и столичната публика аплодира..

публикувано на 16.11.18 в 15:16
Антони Вит

Диригентът Антони Вит: Приемам за мисия да представям музиката на Полша

Един от доайените на полската диригентска школа - Антони Вит (в момента главен диригент на Наварския симфоничен оркестър в Памплона, Испания, и почетен диригент на Краковската филхармония), беше в България по покана на Софийската филхармония и Полския институт за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на Полша и установяването на..

публикувано на 16.11.18 в 14:57
Tube Hedzzz

Tube Hedzzz с нов албум и концерт в Пловдив

Българската инди рок банда Tube Hedzzz ще представи новия си албум "Beyond" на концерт тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Ангел Дюлгеров (китари), Веселин Веселинов-Еко (бас китара), Росен Ватев (барабани) и Пламен Денчев (клавиши). „Блус рок фънк линията от първия албум ще бъде запазена, но ще е много по-богата“, сподели в..

публикувано на 16.11.18 в 14:54
Мага Алиев в студиото на „Нощен Хоризонт“.

Мага: Белезите по сърцето са много полезни за душата

„Не съм спрял, не съм се разочаровал, все още всеки ден намирам смисъл да се събудя и да отида в студиото, ето това за мен е постижение. Признанието е на композитора Магомед Алиев – Мага. В „Нощен Хоризонт“ той оцени късмета, който е имал – в професионалния си път да среща правилните хора, „които са писали страхотни текстове към музиката ми,..

публикувано на 16.11.18 в 13:46

В търсене на нови решения – "Палячи" от Леонкавало

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало е в духа на емблематичната комедия дел арте – пътуваща театрална трупа, чиито актьори се превъплъщават в образите на Коломбина, Арлекин… Сюжетът е съвсем подходящ за „сливане“ на двете съвременни сцени – циркова и оперна. На 19 и 20 ноември трупата на Старозагорската опера ще представи „Палячи“ под купола на..

публикувано на 16.11.18 в 12:40

От "Лалето" до "Латино-Грами"

Преди пет години  фламенко певецът Арканхел  изнася първия си концерт в  „Джаз+ фестивал“  в София.  Вечерта след концерта слуша традиционна българска музика с организаторите Маргарита и Явор, познати също като „Дюкян Меломан“. Като на шега те го свързват с диригента Георги Петков (работил преди това на софийска сцена с Боби МакФерин) и така преди..

обновено на 16.11.18 в 11:11