Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Нека подкрепим всяка инициатива срещу фанатизма, ксенофобията и антисемитизма

Снимка: БГНЕС
Нека подкрепим всяка инициатива срещу фанатизма, ксенофобията и антисемитизма. Към това призова президентът Росен Плевнелиев, който участва в тържествената церемония по запалване на свещите за Празника на светлината - Ханука в Софийската синагога.

В словото си държавният глава подчерта, че и най-страшното зло може да бъде спряно, когато хората от различни религии се обединят и кажат "не" на омразата.

Нека и днес историята на Ханука ни припомни, че всеки мрак е преодолим, че и в най-тежките мигове на отчаяние вярата може да ни донесе спасение. Терористичните атентати, разтърсили Европа и света, отново ни напомниха, че във всяко общество ще се намерят фанатици и екстремисти, които ще се опитат да отнемат живота на невинни хора в името на Бог. Бруталното убийство няма нищо общо с Бог, защото Бог ни учи, че всеки живот на християнин, мюсюлманин, будист или евреин е важен. Бог не желае някой да доминира над другия. Всички сме родени равни, родени в мир, за да живеем в мир и да работим за мир. Именно затова терористичните атаки предизвикаха вълна от солидарност в Европа и по света


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна