Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Павлова: Съдът определя такси и възнаграждения, заради които набъбват задълженията на абонатите

Как дълг от 8 лева към "Топлофикация" за две години набъбва до 1000 лева заради административна бъркотия? Хиляди длъжници "затъват" все повече, тъй като дълговете им скачат многократно заради начисляването на различни административни такси.

Според говорителя на "Топлофикация - София" Елизабет Павлова не става дума за схеми, а действията на дружеството са в синхрон с нормативната уредба. "Топлофикация - София" има собствена правна дирекция, която се занимава със събирането на просрочените задължения и не работи с външни фирми и външни адвокати, посочи Павлова:

"Топлофикация - София" не посочва размера за възнаграждението на юрисконсултите, съответната сума се присъжда от съда. 

Според Павлова такъв е и цитираният случай, в който клиентът е имал едно единствено минимално месечно задължение, но заради липсата на връзка с него се е получило сериозно увеличение на сумата.

Не става дума за 1000 лева, задължението е в рамките на 400-500 лева, отбеляза Елизабет Павлова. И в този случай съдът е фиксирал както държавната такса, така и задължението към "Топлофикация".

Може би са няколко десетки такива случаи с малки просрочени във времето суми, които са нараснали несъразмерно, каза Елизабет Павлова.

92 процента от клиентите на "Топлофикация - София" са коректни – или нямат просрочено задължение, или са с просрочени задължения от порядъка на няколко месеца, уточни говорителят на "Топлофикация - София":

При натрупването на сметки за цял отоплителен сезон дружеството пристъпва към изпращане на специални писма с покана за заплащането им. Опитваме се да установим връзка с длъжниците - титуляри на партидите, за да се уточнят вземанията и евентуално да се разсрочи разплащането. Стремим се преди крайната фаза – съдебно дело – да изчистим отношенията и да не натоварваме допълнително клиентите с разходи за съдебно дело.

За малки суми не е рентабилно да се води искова защита, каза в "Хоризонт до обед" адвокат Незрет Бабучев, работил нееднократно по дела срещу монополите и в защита на потребителите.

За съжаление "Топлофикация" не си изпълнява общите условия и чака клиентите й да натрупат сметки за няколко години, посочи адвокат Бабучев. Той допълни, че като взискател "Топлофикация" не е толкова опасна като банките, защото в масовия случай се налага запор върху сметки на клиента, много рядко възбрана, а само в единични случаи се стига до продан на имот заради дългове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени