Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весислава Иванова: Разделянето на ВСС е постижение, но не е достатъчно за истинска съдебна реформа

Снимка: БГНЕС

Бих посъветвала всеки български гражданин при възможност да отиде и да види как в парламента се гласуват законите. Това, което видях, меко казано, разкрива, че там някак не надделяват аргументите. Това каза за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Весислава Иванова от Съюза на съдиите в България.

Във всяка система качеството на работа зависи от хората. Какви хора попадат в системата, дали се поощряват онези, които честно, добросъвестно и почтено изпълняват своите задължения, или напротив – те се мачкат и вместо тях се толерират други. Това зависи от начина на нейното управление.

Според Иванова разделянето на Висшия съдебен съвет е постижение след вчерашното гласуване в парламента, но не е достатъчно да гарантира истинска съдебна реформа и адекватен подбор на кадрите в съдебната система:

Начинът на управление на съдебната система зависи от този, по който се структурира нейният орган, тоест органът, който прави това. Този орган се нарича Висш съдебен съвет. От него зависи какви кадри попадат в системата, какви кадри се издигат.

Вчера ние видяхме, че това, за което говорим, че дълго време трябва да се случи – изборът да зависи от съдии, избрани пряко от съдии, всъщност няма да се получи точно така, защото съотношението в съдийската квота отново дава превес на политическите сили.

Все пак искам да подчертая, че разделянето на Съвета е постижение.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна