Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР свири със златен медалист на британските консерватории

Симфоничният оркестър на Българското национално радио събира ревностните си почитатели отново на 11-и декември 2015-а г. в столичната зала „България“. Под диригентската палка на маестро Емил Табаков симфониците ще изпълнят "Симфонични вариации по тема на Добри Христов" от Марин Големинов, концерт за виолончело №2, опус 119 от Камий Сен-Санс и концертната сюита La boutique fantasque от Джоакино Росини и Оторио Респиги. Началото е в 19 часа.

Гост солист на концерта е  Александър Сомов. Роденият в София виолончелист печели стипендия за обучение в Guildhall School of Music and Drama – Лондон. През 1998-а г. той става първият музикант от Източна Европа, който спечелва Златен медал – най-престижното отличие на британските консерватории. Носители на наградата са били Жаклин Дюпре, Тасмин Литъл, Уилям Примроуз и Брин Тервел. СнимкаОт 2003-та г. е редовен гост-водач на виолончелите на Лондонската филхармония, на Лондонския симфоничен оркестър, на Хале оркестър, на Английския камерен оркестър. Супер-солист е на Филхармоничния оркестър на Страсбург и е професор в Страсбургската консерватория.

Сомов е гастролирал с концерти на Дворжак, Елар, Шуман, Шостакович, Брамс, Бетовен, Щраус, Чайковски, Гулда, Търнидж, Губайдулина във Великобритания, Германия, България, Франция и Испания. Виолончелистът изнася много камерни концерти и рецитали в Европа, Япония и Китай. Звукозаписната му дейност включва компактдискове за Naxos и Gera New, както и многобройни архиви в БНР, BBC Radio и Polskie Radio.

"Симфонични вариации по тема на Добри Христов" са написани от Марин Големинов през 1942 г. Година по-късно е премиерата на произведението във Франкфурт на Майн под палката на Любомир Романски, българин, чиято диригентска кариера преминава в Германия. Големинов е извикан на бис над десет пъти. И у нас, и по света произведението често се изпълнява и досега.

Симфоничните вариации са романтични като изказ. В тях се прокрадва бъдещият по-експериментален и новаторски стил на композитора. Специалистите ги определят като мащабни, изпълнени с красиви, мелодични линии и богата оркестрация – сфера, в която Големинов е ненадминат майстор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени