Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Нямаше да се стигне до криза, ако България беше диверсифицирала маршрутите на доставки на газ

Най-големият риск е евентуалната подкрепа на "Газпром" за "Булгаргаз"

| обновено на 04.01.16 в 09:08
Мартин Владимиров
Снимка: http://www.csd.bg

Нямаше да се стигне до подобна криза, ако през последните 7 години от спирането на доставките от Украйна през 2009 г. България беше направила достатъчно да диверсифицира маршрутите на доставки на газ. Защото, когато имаме един доставчик, няма как да не се получат такива ситуации особено когато регулаторната рамка не предвижда достатъчно гъвкаво, за да може няколко играчи самостоятелно да внасят газ в България. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Мартин Владимиров – експерт от Центъра за изследване на демокрацията.
 

Ако имахме функционираща връзка с Гърция и ако "Булгартрансгаз" през годините беше позволила това, в една такава евентуална криза "Овергаз" можеше да потърси доставки дори от Гърция. 

Не може министър-председателят да се занимава с отношения, за които има други принципали – най-малкото енергийният министър и енергийният регулатор. Издигането на тази криза до общонационална беше прекалена драма особено когато е записано по закон, че при спиране на доставките от някои от търговците "Булгаргаз" има задължение да достави нужните количества като един вид "в кризисна ситуация", заяви още Владимиров.

Тук става въпрос по-скоро за конкуренция между двата доставчика на газ "Булгаргаз" и "Овергаз", които и зависят от един източник "Газпром", който успява по някакъв начин да манипулира едната и другата компания в зависимост от това какъв интерес има в момента.

Според Владимиров най-големият риск е евентуалната подкрепа на "Газпром" за "Булгаргаз":

Ако това е така, може би в замяна "Булгаргаз" ще осигури нужния комфорт на "Газпром", че диверсификацията ще бъде забавена още малко и още малко, така че статуквото да продължи да е такова на Балканите.

Въпросът е дали има вътре в тези компании частни интереси, които работят против националния интерес. Дали има такова нещо, ще се разбере от това колко бързо ще се довърши газовата връзка с Румъния тази година и евентуално догодина газовата връзка с Гърция.

Според експерта цената на газа за потребителите няма да бъде повишена:

Защото в момента цената на газа всъщност пада, а пък КЕВР изкуствено забавя това понижение, именно за да може да подобри финансовото състояние на "Булгаргаз". Вероятно ако цената на петрола остане такава, каквато е днес, след 6 месеца ще имаме ново понижение на газа за потребителите.

Цялото интервю с Мартин Владимиров чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна