Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият индийски храм във Великобритания е облицован с врачански варовик

Проектът "Разходки из Лондон" събира сънародниците ни по необичаен начин

| обновено на 11.01.16 в 12:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Какво е да си българин в Англия? Как връзката с останалите сънародници в британската столица може да носи и познание? Бойко Боев и Десислава Дякова разказват в предаването "Хоризонт до обед" за сайта "Разходки из Лондон", който свързва сънародниците ни по необичаен начин. Част от разходките са тематични и нетуристически, търсят специфични места и са наситени с повече емоция, споделиха Боев и Дякова. 

Опитваме се да разказваме истории, не сухи факти. Разказваме част от историята на Лондон чрез тези истории - например тази на чая "Ърл грей" или на мелбата, разказа Бойко Боев:

Разходките са чудесна възможност да си говорим помежду си. Тези разходки не са само за българи. Повечето хора, които идват, научават за тях от нашия сайт, където описваме предварително места, които ще посетим.

През цялото време преосмисляме живота си в Англия чрез опита си в България. Когато човек живее в чужда държава, има нужда да сподели опит със себеподобните си. Пристигаме във Великобритания със заучени от училище неща, които обаче не ни помагат да се чувстваме добре там. Целта е да се научим да живеем във Великобритания и да се чувстваме добре там.

Разказваме за българи, които са успели да се адаптират към местната среда – например Ивайло Пенев произвежда бира, използвайки розова вода… Искаме да направим българите във Великобритания видими.

Бойко Боев разказа още, че в Северен Лондон има улица "Плевен", а друга наша сънародничка е открила улица "Варна":

Научихме например, че най-големият индийски храм извън Индия е във Великобритания и е облицован с врачански варовик. Камъкът е бил обработен в плочи на ръка. Всяка част е била номерирана.

Разходките са започнали през 2013 година с над 100-километров маршрут през паркове и през околовръстния път на Лондон. Вторият маршрут включва централни зони около река Темза. Сега над 800 души се присъединяват към разходките. Това разказа Десислава Дякова.

Много от приятелите ни казват, че кварталите които посещаваме, им привличат вниманието с факти, които не са забелязвали, докато са пребивавали там, посочи тя.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени