Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Мирчев: Депутатите са пасивни по въпроса за електронното гласуване

Очаква се въвеждането на електронното гласуване, подкрепено на референдума през октомври миналата година, да бъде сред приоритетите на новия политически сезон. 

Пред "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Иво Мирчев от инициативния комитет "Гласуване без граници" коментира, че като се изключи Реформаторският блок, в Народното събрание няма ясна позиция - искаме ли в България електронно гласуване или не, а пасивността на депутатите по въпроса е притеснителна:

В предизборната кампания всички много открито агитираха за това да се гласува електронно. В момента, в който влезе в Народното събрание, се вижда едно отдръпване... За електронното гласуване дадоха своя вот почти два милиона души. Това е безпрецедентна подкрепа. Няма политически субект или коалиция в България с подобна подкрепа. В момента трябва да се направи нещо много ясно - да се декларира и да се каже на тези почти два милиона души - да, ние ще въведем електронно гласуване, ще направим комисия, която в четиримесечен срок ще направи необходимите промени, ще направим пилотен проект, ще дадем възможност първо на българите в чужбина да пробват гласуват, но трябва да го започнем този процес.

В най-добрия случай депутатите имат по-малко от месец, за да вземат решение, припомни Мирчев и посочи, че електронното гласуване дори не е в дневния ред на правната комисия, а се чуват и мнения за отлагането му или приемане на нещо половинчато.

Чисто технологично е трудно да се въведе електронният вот преди президентските избори, посочи още Иво Мирчев. С промените в Изборния кодекс ще се изчака до последния момент и ще се каже, че преди президентските избори не трябва да се правят такива промени, прогнозира той.

Позицията на Иво Мирчев можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна