Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители по география на протест

Снимка: БГНЕС

На 23-ти януари пред Министерството на образованието ще се проведе национален протест на учителите по география. Протестът е след редица техни инициативи срещу грубото сваляне на учебен материал за горните класове в учебната програма по география и икономика.

В предаването на " Хоризонт" - "Преди всички" председателят на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти доц. Марин Русев обясни каква е ситуацията:

След като географията се учи с два пъти по-малко часове от историята, след като география се изучава до седми клас с почти три пъти по-малко часове, отколкото музика, отколкото рисуване…Що се отнася до тези 24 часа – това са вертикални сравнения. Ние настояваме на това да има хоризонтално сравнение. Хоризонталното означава закон, нормативен акт, съответствие. Депутатите са изключително ценен съюзник в случаи, когато наистина си личи, че законът не е лошо направен, но подзаконовите нормативни актове в много отношения абсолютно противоречат.

Днес членове на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти ще се срещнат с народни представители от ПГ на Патриотичния фронт, които се членове на Комисията по образование. Задачата на тази среща е да бъде чуто професионалното мнение на една гилдия, за да бъдат направени публични техните проблеми и представени пред министър Танев, каза в ефира на „Хоризонт“ доц. Милен Михов от ВМРО, народен представител и член на Комисията по образование:

Аз споделям, че трябва професионален разговор и професионален дебат. Една професионална организация, в която влизат преподаватели от висшите училища по география, българските учители по география, казва нещо, а министерството изобщо не иска да чуе тази професионална теза. Тогава питаме: От къде министерството има такава компетентност, такава висока степен на познание , когато срещу това забележки имат самите професионалисти?

Интервютата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна