Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Растящата пропаст между бедни и богати по света - основна тема на седмицата


Драматично се е разширила пропастта между най-богатите и останалите в световен мащаб. 1 процент притежава колкото 99. От неправителствената организация "Оксфам" предоставиха конкретни данни:
62-ма души днес притежават състояние, колкото половината човечество - 3,6 милиарда души. И това се задълбочава. През 2010 бяха 388, миналата година - 80, тази - 62-ма, до няколко години може да са 10. Нашият анализ показва как и защо става това и че не е неизбежно.  
Сред другите теми на седмицата са споразумението с Иран, което разлюля цените на петрола, както и опитите на Европа да се справи с проблема с бежанците.
Евросъюзът има не повече от два месеца да реши проблема с мигрантите и да запази своята шенгенска зона, предупреди председателят на Европейския съвет. Все още имаме властта и обществения мандат да направим необходимото, каза още Доналд Туск.
Международният валутен фонд определи кризата с бежанците като предизвикателство за Европа, но и като възможнст. При правилно използване на този ресурс и подходящо интегриране на мигрантите, още догодина ще има икономически ръст в страните с най-голям наплив - Германия, Австрия и Швеция, се твърди в доклад, представен в Давос.   
Докато гръцкият премиер Алексис Ципрас убеждаваше колегите си в Давос да помогнат по бежанския проблем, в Гърция откриха сезона на протестите. Хиляди излязоха на улицата, за да изразят несъгласие с плана за пенсионна реформа - значително намаляване на пенсиите и паралелно увеличаване на вноските за социално осигуряване.

Още по темите от седмицата можете да чуете в звуковия файл.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна