Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още един поглед към фестивала Евросоник и участниците в него

Марк Игън и Джъстин Кингс
Снимка: Бояна Андреева

Eurosonic Noordeslag обединява три събития - два фестивала за поп музика - Eurosonic (европейски) и Noordeslag (холандски, национален), и семинар, съпътстващ фестивалите. Провежда се всяка година, вече за 30 път.

Започнал своята история през 1986 г. като обикновен местен фестивал за жителите на Грьонинген, днес фестивалът Евросоник е един от най-значимите европейски фестивали за поп, рок и world музика. Главна цел на организаторите му е създаването на основа за Европейската музикална поп индустрия и по-широко разпространение на европейската забавна музиката. От създаването си до днес фестивалът Евросоник е добил голяма популярност. Той се посещава редовно от професионални рекламни агенти, организатори на фестивали и импресарски компании. Отразява се във водещи европейски издания.

Повече от 230 изпълнители - европейски групи и солисти, участват годишно във фестивала. Според регламента, всяка група представя своя 45-минутна програма. Концертите се провеждат на повече от  30 сцени в центъра на Грьонинген.

Всеко европейско обществено радио тази година изпрати избран с конкурс свой слушател, който трябваше да бъде репортер на своята медия за социалните мрежи.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна