Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инициативният комитет за промяна на системата за градско планиране в София отказа да е в журито за нов главен архитект

Снимка: balkanstudies.bg

От вчера тече 14-дневният срок, поставен от Столична община, кандидатите за конкурса за избор на нов главен архитект на София да подадат документи. Условията са те да имат поне десет години професионален опит, от които три години да са заемали управленска позиция в частния сектор, държавни или общински структури. Кандидатите трябва да представят или защитят публично концепция за управление на системата и процеса на градско планиране и градоустройствено развитие на София. След изтичане на срока за подаване на документи ще бъде сформирана комисия, която ще оценява кандидатите. В комисията ще влязат членове на администрацията, общински съветници, представители на Съюза и на Камарата на архитектите. Бяха поканени и представители на Инициативния комитет, който включва над 40 организации, работещи в този сектор, в които влизат и „Група град“ и „Трансформатори“ . Преди време те поискаха реформиране на длъжността главен архитект. Вчера обаче от Инициативния комитет за промяна на системата за градско планиране в София излязоха с позиция, с която отказват да участват в журито.

Това, което ни смущава е, че при така поставените условия за избор на новия главен архитект, в неговата личност отново се съсредоточават огромно количество отговорност и власт. Проблемът до сега беше, че главният архитект, освен да изпълнява своята административна работа, от него се изисква също така той да планира града и да инициира проектите, едновременно с това да ги изпълнява и да ги одобрява. Т.е той практически представлява един затворен кръг, в който остава почти без поле за критика. По онзи стар метод от средата на 20-и век, той продължава да бъде единственият проектант на града., обясни в "Хоризонт до обед" архитект Павел Янчев.

Архитект Валери Гюров, който е член на Инициативния комитет, се присъедини към казаното от архитект Янчев:

Абсолютно подкрепяме. Ние затова сме се събрали, за да изразим групово мнение. Съвкупността от организации се надяваме да е по-силна и по-чуваемо от това, ние единично да даваме предложения или да критикуваме. Нашата идея беше да дадем градивни предложения и се надявахме Столична община да ги приеме и да направи първите стъпки. Нашето желание е да организираме серия от кръгли маси съвместно със Столична община, в които да се проговори в по-широк кръг.

Подробности може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна