Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Калайджиева: ЕК се ориентира към стандарти за правата на човека, разгледани от практиката на ЕСПЧ

Надявам се българските власти да се запознаят с тези решения и да приемат мерки

ЕК се позовава в доклада си на решения на ЕСПЧ. До този момент, в продължение на 15 г. ЕК следваше принципа да изхожда от предположението, че става дума за добра воля от властите на всяка държава да изгради институциите си по адекватен начин за едно демократично общество.

Към момента, когато ние започнахме преговорния процес, ЕС не разполагаше със свои критерии за това какво означава една демократична система на правосъдието и това маркира целия процес и последващия механизъм за сътрудничество и проверка.

Това заяви за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ бившият съдия в ЕСПЧ Здравка Калайджиева, основател на сдружението „Български адвокати за правата на човека“ по повод критиките в Мониторинговия доклад на ЕК относно незачитането на правата на човека у нас.

С влизането на новите на новите страни-членки на Съвета на Европа на България и на другите бивши социалистически държави, както и в ЕС, стана ясно, че ЕС следва да осигури по-сериозни права за спазването на тези принципи, които се предполагаха, че са част от старите демокрации, по дефиниция. Това беляза и безпринципния ход на реформите у нас, защото българските власти нямаха, по мое мнение, ясна представа от това какво означава независимата съдебна власт в едно демократично общество.

Ясно е, че не може да се реформира една система, в която се пипа един елемент, без да е ясна цялостната структура, функциите на всяка от структурите в съдебната система, както и механизмите на тяхното взаимодействие.

Разгледаните от съда в Страсбург оплаквания са посочили специфични недостатъци на българската система на правосъдието, но за част от тях не е достигнато до адекватни мерки, посочи Калайджиева.  ЕК обаче вече се е ориентирала към по-ясни стандарти, а именно вече разгледаните от практиката на ЕСПЧ

Надявам се, че българските власти, включително и прокуратурата, няма само да се запознаят с тези решения, но и ще обмислят и ще приемат мерки за промяна на тези обстоятелства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна