Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Български джаз композитори“ – новият албум на Венцислав Благоев

Снимка: архив

Известният джаз музикант Венцислав Благоев събра в албум творби от девет български джаз композитори, представители на няколко генерации. Той е солист на всички пиеси, свири на флюгелхорн, корнет и тромпет. Първо по рода си у нас, това издание е продължение на дългогодишната му дейност като блестящ инструменталист и активен организатор на музикални събития.

Благодарение на неговите усилия в родния му Благоевград беше организиран международен джаз фестивал, на който гостуваха звездни имена от световната сцена. В Стара Загора пък започна концертната поредица „Лайв Зара Джаз”, станала основа за международния Джаз форум, провеждан ежегодно в „града на липите“. Познаваме го и като един от солистите на Биг бенда на БНР.

Моя отдавнашна мечта беше да запиша диск с творби на джазмените, с които работя вече четвърт век. Тези, които ми помогнаха да изградя вкуса си към импровизацията, към стилната и качествена музика – пише Венци Благоев в анотацията към диска. Споделя също, че респекта към творчеството на българските композитори дължи на своя преподавател по тромпет в Националната музикална академия:

Професор Кърпаров ми беше казал винаги, когато минавам през София, да посещавам книжарницата на Съюза на българските композитори и да следя новите издания. Тогава постоянно публикуваха нови и нови произведения за тромпет от родни автори, а аз купувах всичко. По-късно Атанас Гунов – един от композиторите, с които животът ме срещна много рано, направи албум със свои пиеси, изпълнени от най-добрите джаз музиканти по онова време. Беше преди около18 години. Тогава у мен се роди идеята да направя обратното – различни композитори, представени от един солист. Осъществих я едва това лято, благодарение на Венелин Ганев, професор по политически науки в университета в Маями-Охайо. Той е първият саксофонист, с когото съм работил в Университетския рагтайм бенд. Преди години Венелин продаде саксофона си, за да замине за САЩ, а сега се завръща в родината си, за да подкрепи стойностни проекти. Благодарение на неговата финансова помощ този албум видя бял свят. Записахме го за няколко месеца и вече е на музикалния пазар у нас и в чужбина. Разбира се, Наско Гунов присъства в албума. Под знака на българското творчество премина и едно от изданията на Джаз форум – Стара Загора. Свирил съм и свиря различни стилове – най-много стандарти, диксиленд и биг бенд репертоар. Но със сигурност продължавам да съм длъжник на българските композитори. Има поне още 15 имена, които бих искал да представя в следващите издания.“

В албума са включени пиеси на най-известните наши джаз пианисти – Живко Петров, Любомир Денев, Антони Дончев, Ангел Заберски-син, на барабаниста Христо Йоцов и др. В „Български джаз композитори“ ще намерите имената и на двама наши сънародници, които живеят в чужбина.

Представянето на български творци, които живеят в чужбина е една от най-важните ми задачи – казва Венци. – Правя го при всяка възможност. Марио Станчев, който живее във Франция ни е гостувал и в концертната поредица Лайв Зара Джаз, и в Джаз форум – Стара Загора. Той има страхотен авторитет в чужбина. В албума е неговата пиеса „Джасс“. Най-младият композитор, когото представям е Димитър Бодуров. Митко завърши консерваторията в Ротердам, спечели конкурси по композиция в Холандия, където живее. Наистина, това е много важно – да осъществяваме връзка между различните поколения, както и да не забравяме колегите, които живеят далече. Според мен е много важно и да възпитаваме у децата вкус към музиката от ранна възраст. От няколко години работя в тази област – в проекта „Джаз за деца“. Наред с ангажиментите към Биг бенда на БНР, които поставям на първо място, всяка седмица свиря пред детска публика и пред възрастни хора, любители на джаза. Наистина, отнема време, но си струва.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна