Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причината за обърканите суми на политическите партии в КТБ е техническа грешка

| обновено на 11.02.16 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Техническа грешка е причината за обърканите суми на политическите партии в Корпоративна търговска банка, съобщиха за "Хоризонт" от банката. Оттам уточниха, че информацията, публикувана в коригирания списък, е вярна.

Тази сутрин лидерът на Земеделски народен съюз Румен Йончев заяви, че неговата партия никога не е имала пари в КТБ, въпреки че името ѝ се появи в списъка. В първия вариант синдиците бяха оповестили, че партията има повече от милион, но след това коригираха сумата на 50 лева. От КТБ уточниха, че имат документи за тези 50 лева. Йончев заяви, че ще съди синдиците заради оповестената невярна информация. Така наречената "грешка" на синдиците той обясни така:

 

Когато се разкрива банкова тайна, трябва да бъдем изключително прецизни и когато това разкриване се превръща в измама от страна на синдиците и държавата, ние ще търсим сметка докрай, защото очевидно има някакъв опит за подмяна, за посочване на някакви хора и институции, партии, лица, което в никакъв случай не отговаря на истината.

Междувременно депутатите Мартин Димитров и Петър Славов внесоха искане до финансовия министър Владислав Горанов за пълна проверка на списъците, публикувани от синдиците. 

Срещу името на Областния съвет на партията във Варна, където доскоро стоеше сумата 1 064 964.76 лева, вече е заменена от 85 111.85 лв. По-рано лидерът на партията обяви, че по случая е възложена вътрешна проверка. 

Погасените кредити на партия Демократи за силна България пък са приписани погрешка на НДСВ. 

"Обединен блок на труда – Български лейбъристи" на Кръстьо Петков, за когото първоначално беше съобщено, че е държал в КТБ 1 млн. лв., се оказа с 9929 лв.

НАП се е самосезирала и вече проверява списъка с политици, магистрати и фирми с влогове и кредити във фалиралата КТБ. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна