Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Йончев: България трябва да има повишено ниво на сигурност и готовност за отбрана

ЗНС никога не е имал банкова сметка в КТБ, ще търсим правата си в съда

Снимка: БГНЕС

Още след срещата във Великобритания беше разработена т.нар. "стратегия за бърза реакция" и план за действие на бързи обороти, каза в "Преди всички" депутатът Румен Йончев, който е и член на Парламентарната асамблея на НАТО, по повод взетото принципно решение от министрите на отбраната на НАТО за повече войски в Източна Европа:

Силите са готови вече, няколко страни – членки на НАТО поведоха в това отношение, те поеха ангажимента да осигурят сили за бързо реагиране, които да могат да бъдат разполагани в рамките на 48 часа. България има доста логистични ангажименти, които трябва да изпълни.

България трябва да се подготви и да има повишено ниво на сигурност и готовност за отбрана. Няма нищо опасно в това българската армия да бъде включена в подпомагане на работата по охраната на границите във връзка с бежанската вълна, каза Йончев:

Това включва не само рисковете на бежанския поток, но и рисковете на конфликтите, които се разразяват в региона. Трябва да си даваме сметка, че България стои в югоизточния ъгъл на НАТО. Турция вече е част по един или друг начин в един конфликт в Близкия изток и Сирия, където събитията в никакъв случай не изглежда да вървят към решение. България се превръща в страна, стояща много близко до тази фронтова линия и колкото и да не ни харесва това, колкото и да не ни се иска, колкото и да сме свикнали да стоим спокойно през последните двайсетина години, много е важно своевременно да направим своите инвестиции в отбраната, своята подготовка, за да може да не бъдем изненадани. Не виждам никаква драма. Армията е един многофункционален механизъм за реакция при различни ситуации. Българската армия трябва да бъде много по-добре интегрирана в цялостния пакет от мерки, с които разполага държавата за реакция.

Според Йончев една от важните задачи пред НАТО е да бъдат нормализирани отношенията на Алианса с Русия:

Много е важно отношенията с Русия да бъдат нормализирани, макар и да останат различията, които са факт и няма да бъдат решени в рамките на следващите години. Много е важно да се постигне и т.нар. "снижаване на конфликтността"  между НАТО и Русия.

Румен Йончев коментира още и случаите на сгрешена информация на влоговете в КТБ:

Да имаш вложения в КТБ не е престъпление. Искам да кажа ясно и категорично, че Земеделският народен съюз (ЗНС) никога, никога не е разполагал с банкова сметка в КТБ. Първо съобщиха, че сме имали милион и триста, сега ни казаха, че сме имали 50 лева, но аз категорично казвам отново – такава банкова сметка не е съществувала никога. Консултирам се с нашите юристи да потърся нашите права в съда, защото това се превърна в един начин на оплюване на този и на онзи. Опетняването на една политическа партия по този начин е абсолютно недопустимо и ние ще търсим своите права.

Румен Йончев подчерта, че не е участвал по никакъв начин и няма ангажименти към фирма, която да е клиент на КТБ.

Цялото интервю на Таня Милушева с Румен Йончев може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна