Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът за ДДС може да бъде променен за опростяване на данък "уикенд"

Законът за данък "добавена стойност" може да бъде променен с цел по-лесното прилагане на данък "уикенд". За това са се разбрали ръководството на Националната агенция за приходите, работодателски организации и експерт - счетоводителите. 

За "Хоризонт" Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал бе категоричен, че личното ползване на служебни вещи трябва да бъде облагано, но механизмът за това трябва да бъде опростен:
Несъмнено и органите на НАП и нашето мнение е, че личното ползване трябва да се облага с ДДС, но това трябва да става през ясен и опростен механизъм, а не през сложни хипотези, които са упоменати в указанието на НАП. Като резултат се договорихме да бъде проучен европейския опит и в кратък срок да бъде променено законодателството в посока опростяване на прилагането на облагането на личното ползване. 

Пред "Хоризонт" говорителят на данъчните Росен Бъчваров потвърди, че ще бъде направен преглед на европейските практики и е възможно да се стигне до фиксирани пропорции при възстановяването на данъчен кредит за активи, които се използват едновременно за служебни и за лични цели:
Това, което предстои да направим, е да се прегледа международното законодателство за въвеждането на частичен данъчен кредит. Евентуално да се помисли за определени фиксирани нормативно пропорции, и в зависимост от този анализ, в консенсуса между органите на изпълнителната власт, на частния бизнес, работодателите и разбира се съгласувано със законодателния орган, да се помисли дали, и ако да, какви промени в законодателството биха могли да се направят и да са от взаимен интерес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!