Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Найден Тодоров - отново пред Радиооркестъра

Найден Тодоров
Снимка: БГНЕС

Промяната в ръководството на Музикална къща БНР и на Симфоничния оркестър на Българското национално радио през декември 2015 година доведе и до някои промени в афиша на състава за оставащата част от сезона. И така, диригентът Георги Димитров отказа предвиденото си участие и то бе заменено с покана към директора на Държавна опера Русе Найден Тодоров да дирижира концерта на 12 февруари, когато публиката ще чуе две мащабни творби от романтичната епоха - Концерт за пиано и оркестър №1 от Йоханес Брамс и Симфония №8 от Антонин Дворжак.


В последните години най-мащабните музикални шедьоври са приоритет най-вече на големите столични оркестри - Филхармонията и Радиооркестъра, защото изискват големи състави, каквито останалите институции нямат възможност да поддържат. А за произведение като Първия клавирен концерт на Брамс трябва и доказал се солист - такъв, какъвто е забележителната българска пианистка Пламена Мангова. Очакванията за музикално събитие в петъчната вечер е голямо.

Дни преди концерта на Радиооркестъра, след поредната репетиция, Татяна Иванова разговаря с диригента Найден Тодоров, който не е заставал на пулта в Радиото от записите на интеграла с клавирните концерти от Панчо Владигеров със солист Людмил Ангелов, които, след дълго очакване, най-после бяха реализирани и на компактдискове.

Чуйте интервюто в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна