Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът разпореди спиране на процедурата за избор на строители на магистрала "Хемус"

| обновено на 15.02.16 в 14:13
Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) да прекрати незабавно процедурата за избор на изпълнители на строителството на Автомагистрала "Хемус" – лот 1 и лот 2. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Магистрала "Хемус" се очакваше да се строи със спестяванията от магистрала "Струма“. Тъй като такива не се очертават, на този етап се отменя строителството, тълкуват от строителното ведомство.  

Близо два пъти поскъпна аутобанът спрямо прогнозната цена на кабинета и стана около 7 млн. евро за километър.

Строителите на 60-километровия участък от Плевен до Ловеч бяха избрани много бързо. Те са консорциуми около фирми, свързани с шефа на "Лукойл" Валентин Златев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Поръчките трябваше да бъдат взети след разрешение от парламента и ако няма обжалване на обществените поръчки. Такова, обаче има от външни фирми – за участъка Ябланица – Угърчин. Оспорва се от класираната на трето място италианска компания "Серенисима конструциони". Втората – за отсечката между Угърчин и Плевен, се обжалва от отстранената турска компания "Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет". 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени