Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Радулов: Няма ефективен филтър за влизащите в страната бежанци

Николай Радулов
Снимка: БГНЕС

При тези големи мигрантски вълни тактиката трябва да е нова – да се изградят съоръжения за тоталното физическо  спиране на бежанците. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов

Сега според Радулов няма ефективен филтър за бежанците, които влизат у нас и липсват специалисти с познания по съответните езици, които да помогнат за проучването на влизащия в страната ни контингент хора без документи:

Не знаем кой кой е и не можем да разберем тези хора бягат ли от война или са престъпници, които бягат от съответните власти.

За да проработи телената ограда, трябва зад нея да има изградена комуникация – добре направен път, по който силите на реда да се придвижват от една точка до друга и работещи камери, коментира още експертът и даде примери с много по-качествено изградени огради между Мексико и САЩ и в Израел.

Николай Радулов оцени като много голяма опасността от нова, сериозна бежанска вълна и изрази учудването си, че въпросът за използване на военните за охрана на границите ни, е придобил подобен обществен отзвук. Гледаме на това действие като на действие, свързано с бежанската вълна, а границата трябва да е непроходима по дефиниция, подчерта той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна