Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на двама пътешественици до Индия пеш и на стоп заедно с тяхната котка

Марта Самалеа и Борис Кънев
Снимка: www.dailymail.co.uk

Какво е да оставиш всичко зад гърба си и да се отправиш на пътешествие, оставяйки на съдбата да чертае маршрута ти и да те среща с хора, които променят живота ти? Българинът Борис Кънев и испанката Марта Самалеа откриват отговорите на тези въпроси.

През октомври 2013-та година младите авантюристи тръгват на път пеша и на стоп от България през Азия с единствена цел да достигнат до Индия. През цялото време пишат за премеждията си в блога "Roving snails" или "Скитащи охлюви", богато илюстриран с фотографии. Заедно с тях е котката Бурма, която откриват сгушена в багажа им. Изчисленията им показват, че за 510-те дни до Индия те са се движили със скорост от 69 км. на ден.

Борис Кънев е следвал история и политически науки във Великобритания, а Марта Самалеа има няколко специалности - от бизнес до история на изкуството. След 2 години и половина те отново са в България, за да разкажат за умението да не бързаш и всеки ден се наслаждаваш на пътуването си.

Вратите към Индия, макар и огромна, постоянно се затварят или се отварят и в крайна сметка три врати се затвориха и една се отвори – през Мианмар на изток. Това сподели в интервю за предаването “Хоризонт до обед“ Борис Kънев.

За 2 години – до Индия 35 000 км, в Индия – 10 000 и обратно до София - 10 000 километра сме изминали пеша или на стоп
, обясни с усмивка Самалеа. В блога, който описва техните пътъшествия, е достъпна и може да бъде свалена тяхната обща книга-пътепис. Всеки може да се сдобие с файла срещу сума-дарение по избор.

Книгата
в момента е на английски, но до две седмици ще излезе и на български език. Тя е за вълшебни места, които много са ни харесали, пленили са ни и искаме пак да се върнем, разказа Кънев и допълни:

Книгата има реални, сюрреални и абсолютно въображаем истории, които ние сме смесили и всеки, които я прочете, може да прецени за себе си кое се е случило наистина и кое не е.

Подробности за битието на пътешествениците чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна