Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако свирите на пиано и искате са се срещнете с други като Вас - елате на "VivaPiano"

На 14 февруари, когато много хора празнуваха - кой Деня на влюбените, кой - на виното, влюбени в музиката слушатели се събраха в камерна зала "България", където Трио "Арденца" им предложи изискана руска романтика. Това беше вторият концерт от цикъла на ансамбъла "Magic Romantic".

Музикантите Галина Койчева-Мирчева (цигулка), Константин Евтимов (виолончело) и Даниела Дикова (пиано) бяха избрали по-рядко звучащи произведения: Патетично трио от Михаил Глинка и Клавирно трио №1 от Антон Аренски. Всички в залата се увериха, че камерното трио, основано първоначално с виолончелиста Джефри Дийн, уверено укрепва и с новия си член Константин Евтимов, а затова със сигурност допринася и общата работа на двамата щрайхисти като концертмайстори на Симфоничния оркестър на Българското национално радио.


Даниела Дикова беше гост в предаването "Алегро виваче" и по друг повод - за да покани влюбените в пианото млади и не толкова млади непрофесионални изпълнители да участват в петото издание на конкурса "VivaPiano" от 22 до 24 април 2016 година. За трети път ще се проведе и конкурса за певци "VivaVoce", този път в почит на голямата Елена Николай и насочен специално към мецосопраните.

Повече информация за изискванията и записването за участие в конкурсите можете да намерите в сайта на Фондация "Арденца".

Чуйте в звуковия файл разговора с пианистката Даниела Дикова за концерта на Трио "Арденца" и предстоящото издание на "VivaPiano 2016".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна