Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските шофьори възстановиха контраблокадата на ГП "Кулата"

| обновено на 23.02.16 в 20:45
Снимка: БГНЕС

Гръцката блокада за тежкотоварните камиони на "Кулата- Промахон", която бе наложена в ранния следобед, бе последвана от контраблокада на наши превозвачи, които спряха движението на всички автомобили. Напрежението на наша територия отново ескалира, след като гръцки гражданин премина с колата си през загражденията и удари леко български шофьор.

Възстановяването на блокадата от гръцка страна се очакваше заради недоволството на фермерите от Серес, Солун и Лариса , които обявиха преговорите с премиера Ципрас за провалени. В 14.30 часа бе спряно преминаването само на тежкотоварните камионии в двете посоки.

Точно в 18.00 часа, недоволни от продължаващата подигравка с тях, българските шофьори, блокирани на "Кулата", поставиха загражденията на пътното платно и информираха полицията, че възстановяват контраблокадата, спирайки всички превозни средства, идващи и излизащи от България. Малко след това пристигнаха представители на стачния комитет на превозвачите, който организира  протестите миналата седмица. Последваха сериозни разногласия в групата. След спешно заседание, продължило около два часа, беше обявено, че пълната контраблокада остава и ще бъде вдигана, когато гръцките фермери решат да пуснат движението на камиони.

Много от шофьорите, пътуващи от години по трасето България-Гърция, не вярват, че контрапротестите ще имат ефект.

По-рано през деня гръцките фермери от Промахон заявиха, че нямат никакво намерение да преустановят протестите и да изтеглят от границата земеделските машини. Няма да обявят и ритмичен график за пропускане на тежкотоварни камиони.

Според българските шофьори никой не може да защити правата на транспортния и търговския бизнес пред Гърция, която, по техни думи, се управлява от фермерите и от сценаристите на тази криза.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна