Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зефира Вълова - с цигулка в София и по света

Зефира Вълова
Снимка: Свилен Димчевски

Зефира Вълова гради успешна кариера като барокова цигуларка, но не пропуска да се връща и на българска сцена, при това не само за есенния фестивал "Изкуството на барока" - носител на приза "Музикален проект на годината 2010" в анкетата на предаването "Алегро виваче" на Програма "Хоризонт", на който тя е артистичен директор.


На 23 февруари Зефира Вълова ще участва в концерт от камерните цикли на Софийската филхармония. Поканата идва от Василий Илисавский, когото познаваме като изпълнител и колекционер на старинни клавишни инструменти (в случая той ще свири на клавесин). Под името Ars consoni в камерната зала "България" ще музицират още Таня Угринова - сопран, Светлин Крачев - цигулка, Евгения Бауер - виола, Кристиана Генова-Михайлова - виолончело. Всички те ще обединят творчески усилия, за да представят музика от Антонио Вивалди и Пиетро Локатели, от Фрескобалди и Скарлати. Много от творбите ще бъдат непознати на българската публика от концертния подиум.

В интервю за предаването "Алегро виваче" Зефира Вълова разкрива подробности за програмата, артистите и някои от интересните произведения. Научаваме, че за експерименталния й клас по исторически информирани практики в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София вече са се записали 70 студенти. А за нея като изпълнител през 2016 година предстоят записи със световноизвестната оперна дива Джойс ДиДонато и световно турне с ансамбъл Il pomo d’oro, турне в Китай и много други. За мен най-важно е какво се случва на българска територия, така че работя и в този план, заявява убедено Зефира Вълова.

Чуйте интервюто в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна