Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Камерън създаде много успешна психологическа проекция, в която и емигрантите, и ЕС бяха виновни

Емил А.Георгиев: Споразумението ЕС-Великобритания е всъщност сделка, в която има много лицемерие

Снимка: sbj-bg.eu


Лидерите на четирите основни политически групи в Европейския парламент (ЕП) приветстваха споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания. Според тях то представлява едно справедливо предложение към британците да останат в ЕС. Някои подчертаха също, че това е окончателен вот за оставане или излизане, а не просто още една фаза на преговорите. По време на пленарния дебат с председателя на Съвета Доналд Туск и на Комисията Жан-Клод Юнкер множество евродепутати от Великобритания изразиха своите аргументи "за" или "против" членството в ЕС.

За предаването "Хоризонт до обед" журналистът Мария Спирова, една от основателките на Движението на европейските мигранти, създадено в Оксфорд, коментира:

Сделката, на която сме свидетели в момента, е резултат от това, че и двете страни по тази сделка не бяха в оптимална форма да бъдат рационални по време на постигането ѝ.

Мария Спирова живее и работивъв Великобритания. Познаваме я като ярко перо - била е журналист в България, а преди година и малко отнесе една голяма награда на Евронюз за свои коментар върху българските дела. 

Спирова отчете, че в последните години Великобритания е преживяла много сътресения на една изключително архаична, но страшно здрава система.

До Brexit се стигна, защото една вътрешнополитическа кампания, каквато беше кампанията за оцеляването и преизбирането на Камерън, зависеше от това той да създаде чувството, че каквито и проблеми да има британското общество, те не произлизат от самото него. Той създаде много успешна психологическа проекция, в която и емигрантите, и ЕС бяха виновни.

Формулата на референдума ще бъде "да" или "не" на оставането на Великобритания в ЕС, уточни Спирова.

Последните изяви на Камерън в парламента говорят за много сериозно усещане за настъпваща паника, в която той, мисля, си дава сметка, че отпуши духа от бутилката. Срещу него има съпротива в собствената му партия. Сегашният кмет на Лондон и най-очевиден претендент за поста на следващ министър-председател е ярък евроскептик.

Емил А.Георгиев в студиото на Хоризонт до обед с Ирина Недева

Никой не знае какво би се случило, ако Великобритания напусне ЕС, коментира Мария Спирова. Бизнесът в страната заема проевропейски позиции, но това не е променило позициите хората. Според нея ограничението върху достъпа до социални помощи няма да се отрази драстично на диаспората ни във Великобритания. Много хора обаче се замислят да се преместят в проевропейска Шотландия.

Интензивен в Брюксел и Лондон, почти отсъстващ на политическо ниво тук - дебатът по споразумението ЕС-Великобритания и новоизкованата дума Брекзит - от Британия и exit, изход -  може да бъде видян и през погледа на Емил Георгиев от ДЕОС коментира, че "сделката" не е била достатъчно обсъдена в България, защото у нас на eвропейското измерение продължава да се гледа като на външна политика, защото ние сме част от едно голямо семейство. 

ЕС безспорно се нуждае от реформи и изменения, убеден е Георгиев. Но не и от дезинтеграция. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна