Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Оздравяването трябва да започне от съдебната система

"Правосъдие за всеки" предлага въвеждането на длъжността заместник главен прокурор за борба с корупцията

Снимка: БГНЕС

Инициативата "Правосъдие за всеки" в тази година, откакто съществува, направи много неща, които преди това изглеждаха невъзможни, да изглеждат напълно постижими, включително магистрати и граждани да настояват за повече независимост на съда за повече отчетност и и ефективност на прокуратурата. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Неделя 150" бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Председателят на "Правосъдие за всеки" Велислав Величков добави:

Действително една година след учредяването ни ние постигнахме неща, които в миналото изглеждаха немислими. Точно както изглеждаше немислимо, когато 30 съдии от Софийския градски съд се подписаха за безобразията, които се извършва в този съд и тяхното ръководство, и му поискаха оставката и в крайна сметка тя се случи.

Христо Иванов заяви още:

През тези 15 месеца ние получихме една пълна анамнеза за порочните връзки между политическите сили и лобитата в съдебната власт и в рамките на скандала в СГС, и в рамките на последвалия скандал "Ченалова-Янева", и в думите на следовател Атанасов, които в своята съвкупност показаха цялата тази гангрена на порочен модел, на влияния на зависимости, как те се използват, за да се влияе както на резултатите от конкретни разследвания и дела, както и на законодателния процес.

Висшият съдебен съвет традиционно е онази трансмисия за търгуване на влияние между конкретните дела и политическата система. Главният прокурор функционира все повече като един гарант за това, че никой, който играе по правилата на играта, няма да бъде "опраскан".

Ролята на съдебната система е на онова място, от което трябва да започнем да чистим. Когато фокусираме вниманието върху съдебната реформа, то не е, защото всичко е започнало от там, почнало е от съвсем други обществени системи, но оздравяването трябва да започне от там. И ако ние ще се надяваме като общество да се избавим, това е нашето спасение.

Велислав Величков открои като проблем безнаказаността в съдебната система:

Съдебната система още при конституирането ѝ с Конституцията от 1991 г. една нейна съставна част – прокуратурата е била така замислена, че за да се прожектира филмът, римейк на една книга – "Престъпление и наказание", или по-скоро "Престъпление без наказание". Когато се е знаело от едни хора, че могат да извършат един безнаказан грабеж в държавата и няма кой да им повдигне годното обвинение, за да бъдат осъдени, така се е осъществил грабежът на държавата и двата банкови фалита в средата на 90-те и през 2014 г. Ние може би сме единствената държава в света, в която след два банкови фалита, в които са изтекли десетки милиарди левове, на практика нямаме нито годно обвинение, нито ефективно осъдени за престъплението на миналия и на този век.

По повод прекратяването на обществени поръчки от премиера Бойко Борисов, Христо Иванов коментира:

Самата изпълнителна власт не дава ясна мотивация са тези свои действия. Аз не мога да видя в тези действие нещо повече от кризисен пиар.

За да догоним или поне да скъсим дистанцията между България и Румъния, фокусът трябва да бъде в една тема – борбата с корупцията във високите етажи на властта. Вместо това на нас ни се говори за отделни хаотични действия без ясна мотивация. Приемането на още предзакони и предизменения в закони на фона на 10 години същата дейност, няма само по себе си да промени тази динамика. Нашият проблем като страна е липсата на конкретни резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта. Не е въпросът да се спират обществени поръчки.

"Правосъдие за всеки" предлага въвеждането на длъжността заместник главен прокурор за борба с корупцията и съответната антикорупционна дирекция към него, заяви Величков:

Тази антикорупционна дирекция и този заместник главен прокурор, независим в дейността си от главния прокурор, да се занимава само и единствено с разследването на корупционни престъпления и организирана престъпност, но за висшите ешелони на властта, така че никой да не може да му се бърка в работата, а за дейността си да се отчита пред ВСС.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени