Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Обичам българската музика“ – поредица от концерти в деня на националния ни празник

Снимка: архив

На 3 март, от сутринта чак до вечерта, в Концертен комплекс “България“ ще звучи само българска музика в изпълнение на около 20 известни хорове и оркестри. Откриването е в голямата зала „България“ от 11 часа с концерт на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Събитията в камерна зала „България“ започват от 12 ч.

Идеята за този истински празник на българската музика е на Светлѝна Терзиева – цигуларка, мениджър на Софийска филхармония и ръководител на организационния екип. За Радио България тя сподели:

Това е хубав повод за нас – музикантите, които свирим българска музика, да се съберем и да отдадем почит на предшествениците си. Според мен това липсва в нашето общество – паметта за композиторите, за изпълнителите, за хората, в чиито стъпки ние вървим. За съжаление днес малко изпълняваме българска музика. Исках да включа възрожденски песни в празничния концерт, посветен на 3 март още миналата година. С огромно учудване установих, че няма аранжименти за оркестър на тези толкова популярни образци. Специално за предстоящия концерт Славил Димитров – главен диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, направи обработки на някои от най-известните възрожденски песни. Благодарни сме на всички столични културни институти, които направиха максималното, за да участват, независимо от кратките срокове за организация на събитието. Сред тях са директорите на културните домове „Надежда“ и „Искър“,  Пламен Джуров диригент на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, Българският хоров съюз и неговият председател Галина Луканова, проф. Емил Янев и много други. Безкрайно съм щастлива, защото ще прозвучат български произведения, които отдавна не са били изпълнявани. Не сме пропуснали и духовите състави Софийски духов оркестър с диригент Юли Дамянов,  Представителния духов оркестър на Академията на МВР… Към празнуването се включват преподаватели и възпитаници на Нов български университет и Националната музикална академия.

Сред специалните акценти в програмата са изпълненията на хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева, както и участието на солисти, хор и оркестър на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Част от своя български репертоар са подготвили децата от вокална група „Пим-Пам“. Песни от наши автори ще изпълнят също хор „Христина Морфова“, Камерен ансамбъл „Те Деум Адорамус“, Хорова асоциация „Света София – България“ с диригент Валентин Бобевски и още няколко формации. Софийската филхармония ще има още едно участие – с концерт, в който солисти са Калина Христова – цигулка, Теодосий Спасов – кавал и Виктор Чучков – пиано. А световноизвестният камерен ансамбъл „Софийски солисти“, струнен квартет „София“ и гост диригентът Георги Патриков са решили да ни припомнят един от шедьоврите на българската композиторска школа – Концерта за струнен оркестър и струнен квартет от Марин Големинов, написан през 1963 г.

За мен музиката е не само любимо изкуство – казва още Светлина. – Тя е средство за създаване на общност. Убедена съм, че смисълът на нашата работа е в това да правим хората щастливи, а обществото – по-сплотено. В концертната зала всички различия се заличават. Няма значение кой е по-богат, кой – по-беден. Пред музиката всички са равни. Ето защо в програмата на Софийска филхармония постоянно присъстват концерти, които са част от празничния календар на българина. Имаме още много идеи, които ще ни позволят да участваме по-активно в културния живот на столицата. Стараем се да протягаме ръка на различните жанрове, за да направим от музикалните състави в столицата общност, а Концертен комплекс „България“ – неин естествен център. Радваме се, че ръководството на БНР прие нашата покана. Почитателите на родното изкуство ще могат да чуят прекрасните радиосъстави – Биг бенда и Оркестъра за народна музика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна