Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Захарова атакува Даниел Митов за негова статия за Руско-турската освободителна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сравнението на Русия с "регулировчик" е неуместно и провокативно. Така говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова коментира статия на външния ни министър Даниел Митов, наречена "Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик".

По време на официалния си редовен брифинг Мария Захарова, опитвайки се да бъде дипломатична по адрес на страната ни и външния ни министър, заяви, че при цялото уважение към високия пост, които му е дал българският народ, констатира редица противоречия и провокационни моменти в статията му, която е под заглавие: "Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик":

Сравнението с регулировчик е доста неуместно. Никой в Русия не си е позволявал да има подобно неуважително отношение или менторски тон към българския народ.

Захарова коментира пасаж от статията на Даниел Митов, в който се говори, че в Руско-турската освободителна война са се присъединили украинци, белоруси и финландци, които са имали свои геополитически интереси. Тя коментира написаното, казвайки, че тези народи през 1917 г. получават независимостта си именно от Москва, но в онзи момент те са били поданици на Руската империя и са участвали във военните действия, биейки се с руснаците и българите:

В Русия не е прието загиналите да бъдат делени по национален признак.

Захарова открои момента за мита, както се изрази за съветската окупацията на България, припомняйки, че през периода 1944-1948 г. в Съюзническата Комисия в страната ни са влизали освен СССР, но и САЩ и Великобритания, и решенията са се вземали съвместно. Тя отбеляза, че на българския народ е добре известно, че през 1944-1989 г. страната е имала голям успех в науката, икономиката, спорта и много други области. За разлика от тези двусмислени изказвания, българският народ на 3-ти март в Деня на националното си освобождение е участвал в редица отбелязвания и церемонии в памет на загиналите за освобождението му във втората половина на 19-и век.

Присъстващият в залата за брифинги Борис Анзов разказа как на 3-ти март на връх Шипка са били освиркани българските управляващи, когато са поднасяли цветя пред паметника на загиналите войни за освобождението ни. Той ѝ поднесе цветя за 8 март и българско вино. Анзов заяви, че между България и Русия трябва да има само един проблем, и той би трябвало да бъде кой кого обича повече, с което Мария Захарова се съгласи. 

Борис Анзов публично благодари на руския генерал Игор Коношенков, който бе смъмрен преди дни за това, че не е била осигурена адекватна защита на групата руски и чуждестранни журналисти в Сирия, между които бе и нашият сънародник. Анзов заяви, че се гордее с руския генерал и добави, че както преди 135 години, така и днес българите и руснаците са били заедно в бой, показвайки отломка от разрушен паметник в близкоизточната страна. Мария Захарова подчерта, че с българския народ всичко е наред, самата тя дори има свои приятели, с които поддържа редовни отношения, казвайки, че е наясно с политическата конюнктура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна