Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки”: Фани Менделсон

Фани Менделсон
Фани Сесилия Менделсон Бартолди - немската певица, пианистка и композиторка; чаровната дама с огромните тъмни очи и изразително лице! Родена е на 14 ноември 1805 г. в Хамбург, най-голямото от четирите деца на успешния берлински банкер Абрахам Менделсон и Леа Саломон, сестра и довереница на композитора Феликс Менделсон. Наследница е на два изявени еврейски рода, въпреки това не е възпитавана в юдаизъм. Нейни дядовци са философът просветител Мойсей Менделсон и предприемачът Даниел Итциг, важна фигура в двора на двама пруски крале - Фридрих Велики и Фридрих Вилхелм ІІ. На 25-годишна възраст се омъжва за пруския придворен художник Вилхелм Хензел и приема неговата фамилия, но светът я познава предимно с моминското й име. А съвременниците й обожават да присъстват на нейните неделни музикални салони. Франц Лист, Клара Шуман, Хайнрих Хайне и други известни личности са чести гости в дома на семейство Хензел и с нетърпение очакват да чуят последните композиции на Фани. Тя е автор на около 500 музикални творби, включително камерна музика – струнни квартети, клавирно трио, дуети и квартети за глас и пиано, органови творби, кантати и оратории, 120 пиеси за пиано, сред които песни без думи, прелюди, характеристични пиеси и сонати.
Стилистиката на нейната музика е близка до тази на брат й Феликс Менделсон. Много от произведенията й остават като ръкописи. Фани има аристократичен подход към композирането - пише музиката си на цветни листа хартия в добавка с илюстрации от нейния съпруг Вилхелм и кратък стих.
Фани Менделсон проявява в ранна възраст музикалния си талант и заедно с брат си Феликс получава блестящо образование в богатата и културна берлинска среда. Двамата учат при едни и същи учители пиано и композиция. Карл Фридрих Целтер, директор на Берлинската певческа академия, фаворизира Фани и в писмо до Гьоте четем следното описание на таланта й: Абрахам Менделсон има възхитителни деца, а най-голямата му дъщеря напомня с нещо на Себастиан Бах. Това дете е наистина специално!, а след няколко години добавя и най-високата оценка за жена по това време Тя свири като мъж!

4 октомври
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна