Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Прокуратурата е гарант на българския политически модел на безнаказаност

Според бившия правосъден министър последните събития показват, че българската олигархия изпуска инициативата

| обновено на 16.03.16 в 14:27
Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

Критична маса от политическата класа е изградена по модела на безнаказаност и всякакви форми на упражняване на натиск и зависимости и в центъра на този модел е прокуратурата. Не е само въпрос на конкретни зависимости, цялата конструкция на политическия модел е такава, че прокуратурата е гарант за него. Това заяви пред "Хоризонт" бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Трябва да настояваме за реформа в прокуратурата, категоричен беше той и призова главния прокурор Сотир Цацаров да обясни на българските граждани кое от тригодишния му мандат до момента мотивира оставането му на поста през следващите 4 години.

Христо Иванов коментира провеждащото се в Брюксел с представители на съдебната и изпълнителната власт обсъждане на ефекта от Механизма за наблюдение на борбата срещу корупцията и организираната престъпност у нас. Събитието е организирано от български евродепутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Иванов го определи като псевдопатриотична популистка инициатива с изцяло вътрешнополитически адрес и цел да създава димна завеса и го нарече опит да се заглушат фактите, идващи от Брюксел – факти на все по-голямо раздалечаване между България и Румъния, което според него върви не само по орбитата на извеждане на Румъния от механизма за наблюдение, но и по линия на задълбочаване на наблюдението върху България:

Ако българските власти имаха желание да видят къде е проблемът, те щяха да видят – той е там, където сочи Комисията (Европейската комисия - бел. ред.). Вместо това се правят всякакви мъчителни упражнения… Това показва абсолютната безсъдържателност на това, което се случва. Целта е да бъде предпазена прокуратурата.

Наблюдаваме щуране по сцената, което показва степента, в която българската олигархия изпуска инициативата – тя самата усеща, че ледът, върху който стъпва изтънява и започва да се пука. 

България е дискриминирана не от ЕС, а от собствената си политическа класа и съдебна номенклатура, която отказва на българските граждани минимално необходимия стандарт за членство в ЕС. И механизмът за наблюдение е средство на българските граждани да се преборят и да компенсират дефицитите на нашата демокрация, допълни Христо Иванов.

По думите му, атаките към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов са поредните непохватни опити темата за реформа в прокуратурата да бъде заглушена.

Ще има какви ли не лупинги и седянки, само и само да не се случи това, смята още бившият министър. Той онагледи оповестеното допълнително наблюдение върху прокуратурата като слагане на пръст в раната и обясни, че ще се гледат конкретни дела, ще има интервюта с прокурори, следователи и полицаи, ще се гледат и организационни аспекти в работата на прокуратурата:

Това, че в последните месеци излязоха хора и описаха определени практики, това, че ВСС е ни чул, ни видял и там има последователно усилие всичко да се натика под килима – това беше смисловият център на последния доклад – че когато българските власти проверяват сигнали за корупция и търговия с влияние, те го правят неубедително.

Според Иванов се наблюдава преконфигуриране на процеса, ако досега страните - членки са били с по-пасивна роля, сега заради по-изразения политически характер на настоящата ЕК в лицето на Юнкер и Тимерманс се налага страните - членки да поемат по-видима и активна роля. 

На въпрос, възможна ли е изобщо реформа в прокуратурата, Христо Иванов отговори, че въпреки дългогодишните процеси на негативна селекция в съдебната власт, надежда и възможност за реформа има: 

Ако си удобен и без особени скрупули, шансовете ти за кариера са доста по-големи, отколкото ако си образован и добър професионалист. Но има и други хора и този качествен човешки материал е най-големият залог, че промяната в сектор "Правосъдие" е възможна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени