Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хубаво, чисто, справедливо" – философия за храната и храненето

Снимка: Архив

Карло Петрини гостува в България, за да представи книгата си "Хубаво, чисто, справедливо".

Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедливо произведена, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната. Така се стига до „Хубаво, чисто, справедливо“.

През 1986 г. Карло Петрини и няколко негови приятели заедно приготвят спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е вид протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. И от него се заражда движението Slow Food, организация, която днес включва 100 000 члена от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции. 

Книгата е публикувана за първи път през 2005-а г., когато движението Slow Food стартира своя най-амбициозен проект, Terra Madre (Майка Земя) – среща на хранителни общности от цял свят, борещи се за защита на земеделието, риболова и животновъдството от устойчив тип, за опазване на вкуса и хранителното биоразнообразие. Тази първа среща събира на едно място хиляди селяни и дребни производители, нуждаещи се от свой глас в света в защита на своето достойнство. Сред тях бе и делегация от България. След срещата, движението Slow Food покълна и на българска земя.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Карло Петрини, в превод на Александрина Дженева, с Десислава Димитрова – координатор за България на движението Slow Food и с Манол Пейков от издателска къща „Жанет 45“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна