Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Мониторингът на ЕК за съдебната система е ефективен

Бойко Борисов
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Механизмът на Европейската комисия за наблюдение на правосъдната реформа в България е ефективен и той го подкрепя. Премиерът отговори на въпрос на БНР относно призивите на двама евродепутати от ГЕРБ в Брюксел срещу мониторинга, защото нямал обективни и измерими критерии:

Сам по себе си той е ефективен и затова го подкрепям толкова много и затова съм убеден, че в рамките на мандата на тази Комисия, около две години и половина още, ние ще се справим. Без да се налага, както днес в тутиър прочетох, че президентът Бъсеску е поискал молдовско гражданство, без да налага нашите държавници да бягат по Европа и да търсят гражданство.

Борисов уточни, че целта на готвените законодателни промени е да се гарантира превенция, вместо да се извърши престъпление и след това българските власти да го разкриват. По думите му мониторингът трябва да бъде използван за реформиране на съдебната система „от А до Я“.

В Брюксел премиерът даде подробности за общото учението на военни и жандармеристи от България и Македония, което се провежда по границата:

Ще обменим още днес офицери за връзка. Разпоредил съм и на нашите дипломатически мисии, които са в Гърция и Македония, да оказват пълно съдействие. Така че това, което планирахме вчера, в момента е в ход в България, на границата при Златарево и Петрич.

Борисов потвърди информацията за проведената операция на службите за сигурност срещу тежко въоръжена група наркотрафиканти:

Дълго време наблюдавахме тези групи и съм в течение на това, което правеше ГДБОП. Много сериозна група, наблюдавахме я много време. Мисля, че беше от шест човека, с автомати, с оръжие, подготвени. Връзката е Холандия - Турция и са някъде около 30 килограма кокаин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна