Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 предприятия, в които работят хора с увреждания, са изправени пред фалит

Заделяне на финансови ресурси за националните програми за заетост на хора с увреждания. Това поискаха от Националната федерация на работодателите на инвалиди у нас. От 31-ви март до 4-ти април в Пловдив ще се проведе Петият Европейски форум за социално предприемачество. Според хората с увреждания създаването на Закон за социална икономика няма да реши проблема с наемането им на работа. Трябват промени в Закона за обществените поръчки.

20 предприятия, в които работят хора с увреден слух или с увредено зрение, са изправени пред фалит. Председателят на Съюза на глухите Николай Нинов уточни:

В последните години изпитваме изключително голяма трудност с директива 1407 на Европейската комисия. На всички предприятия се гледа като на едно цяло. Не могат да усвояват повече от 200 000 евро в рамките на 3 години. Това автоматично ни връзва ръцете. Ние не можем да участваме по проекти, програми в абсолютно всички области, които се предоставят чрез държавно или европейско финансиране. Предприятията ни започват да постигат много лоши финансови резултати. Много е вероятно скоро да фалират.

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите у нас, добави:

Законът за обществените поръчки е лош, защото в него се дава голяма възможност да бъде заобикаляно задължението на онези, които възлагат обществените поръчки, да ги възложат приоритетно на специализирани предприятия и кооперации. В него съществуват много варианти за заобикаляне на това задължение.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна