Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на граждански организации пред НС заради задължителното гласуване

Снимка: БГНЕС

Граждански организации се обявяват против задължителното гласуване с протест тази вечер пред Народното събрание. Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, смята Стоян Панчев, един от организаторите на протеста под наслов "Вот Без Хомот": 

На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии – да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация. На практика ние ще позволим ли партиите да се откажат или да прехвърлят една исторически тяхна функция върху държавата, като в същото време допълнително ще увеличим субсидирането им чрез по-голям брой гласуващи, оттам и по-голяма субсидия, която получават.

Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" заяви в предаването "Преди всички", че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото:

Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот.

Според Галина Лачева, за да има реален ефект, би могло протестният вот да бъде отчитан, като например процентът на протестни бюлетини да се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени