Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Жените композиторки”: Полин Виардо

Полин Виардо
В поредицата отдаваме внимание на Полин Виардо - вдъхновяващата певица, впечатляващата жена, вещият педагог, прекрасната пианистка, почитателката на руската култура, грижовната майка и съпруга; музата на прочути композитори!
Полин Мишел Фердинанд Гарсия е родена на 18 юли 1821 г. в Париж в испанско семейство на оперни певци. Бащата е знаменитият тенор, композитор, вокален педагог и импресарио Мануел дел Популо Висенте Гарсия, любимец на Росини, а майката - Мария-Хоакина Ситчез, оперна певица и актриса. Полин е с 13 години по-малка от сестра си - певицата Мария Малибран, превърнала се в една от оперните легенди на 19 век със своята завладяваща вокална техника и гласови качества, сценично присъствие и трагичната й ранна смърт.. Брат й е баритонът Мануел Гарсия Младши, един от най-известните музикални преподаватели в Париж. Полин е любимката на баща си, той я обучава на пеене и пиано, а след неговата смърт през 1832 г. майката се намесва и пренасочва вниманието на дъщеря си към певческата й кариера.
От ранна възраст Полин е заобиколена с много музика, пеене и различни езици - испански, френски, английски, италиански и руски. Докато семейството е в Мексико тя взима уроци по пиано и при Маркос Вега, органист при катедралата в Мексико сити. По-късно неин учител става самият Ференц Лист, който е нейната първа детска любов. Едновременно с това учи композиция, хармония и контрапункт с Антон Рейха и пеене с майка си. Мечтата на момичето е да стане пианистка, но съдбата решава да я прослави като певица. Въпреки това до края на живота си Полин остава талантлив изпълнител на пиано.
След внезапната смърт на сестра й Мария през 1836 г. животът на Полин Гарсия се променя - от нея се очаква да продължи семейните певчески традиции. И тя успява - с изисканата си техника, изумителна страст и гласов диапазон се прочува в цяла Европа и Русия. Славата й става толкова голяма, че приятелката й Жорж Санд я използва за прототип в романа си „Консуело“.
В Полин Гарсия са влюбени известни мъже като Алфред дьо Мюсе и Иван Тургенев. Но щастливецът се оказва Луи Виардо, за когото с помощта на Жорж Санд през 1840 г. се омъжва. След брака им Полин продължава да концертира и пее на сцената, преподава и композира музика, а Луи се заема с управлението на артистичната й кариера.
Забележителната певческа кариера на Полин Виардо е съпроводена с огромно композиторско творчество: тя пише над 100 песни по текстове на водещи поети, 5 опери (3 по либрето на Тургенев, 2 по нейни собствени); хорови песни и много инструментална музика, сред която два тома упражнения за цигулка и много клавирни творби. Пише и наръчник по пеене, който е прекрасен образец за вокалните изпълнения през 19 век. Издава вокални версии върху мазурки на Шопен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна