Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината няма да има стрес-тестове за застрахователните компании и пенсионните фондове

Снимка: Капитал

До края на годината няма да има стрес-тестове за застрахователните компании и пенсионните фондове. За това предупредиха застрахователни експерти и бивши ръководители на застрахователния надзор, които се обявиха против отлагането на сроковете на външния одит и на публикуването на резултатите. Според тях така страната рискува да получи отрицателни доклади от Европейската комисия и европейския надзорен орган.

Бившите ръководители на финансовия надзор Христо Христов и Борислав Богоев са категорични, че Комисията за финансов надзор (КФН) няма да успее да организира одита в небанковия сектор до края на годината. Причината, която те посочват, е липсата на готовност с нормативната уредба, която регулаторът трябва да подготви:

В застрахователния сектор в България цари тотална неяснота относно провеждането на стрес тестовете. Това подкопава финансовата и фискалната стабилност в страната и нанася вреди както на компаниите, опериращи в сектора, така на потребителите на финансови услуги. Стрес тестовете няма да има и до края на годината, коментира Христо Христов.

Преди дни КФН съобщи, че данните от външните одитори ще се събират от 15 юли вместо от 1 април. Резултатите ще бъдат публикувани в края на годината. Като причина за решението от Комисията посочват недостига на независими одитори, които в момента са ангажирани с преглед на активите на банките.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна