Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен форум по проблемите с миграцията се открива в Благоевград

Миграционните процеси в Югоизточна Европа и предизвикателствата, пред които е изправен Старият континент, е темата на международна конференция, която ще се проведе в Американския университет в Благоевград. 

Международният форум, който ще продължи два дни, събира на едно място политици, експерти, анализатори, създатели на политики, академици и студенти от Гърция, България, Македония, Сърбия, Унгария, Австрия и Турция. Основният акцент на конференцията е сблъсъкът на утвърдени ценности и реалните заплахи пред редица европейски и азиатски държави, породени от нарасналия миграционен натиск. 

Страните от Югоизточна Европа са изправени пред труден избор на политики и процедури в динамиката на нетипична ситуация, в която да балансират поетите ангажименти, от една страна, и защитата на националните граници и сигурност на народите си, от друга, аргументират се организаторите на международната конференция.

Участниците ще разработят общо становище за най-наболелите проблеми и техните причини, както и подходящи предложения за политики, които могат да бъдат приложени на практика. По време на заключителната сесия ще бъде приета декларация с ключови препоръки за наднационални политики, синтезирани от кръглите маси и работни срещи на конференцията. 


Институтът за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт" ще представят резултатите от национално социологическо изследване за обществените нагласи към бежанците у нас. Данните ще бъдат изнесени по време на дискусия на тема: "Влиянието на бежанската криза върху българското общество и българската политика".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна