Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„…И в моя тих вървеж каква бунтовна мъка” или за един оцелял текст на Яна Язова

БНР Новини

На 24 април, неделя, ще чуете пиесата „Силян щърка“ от Яна Язова. Тя е една от най-интересните фигури в българската литература. Родена е през 1912 година в Лом в семейството на учители. Завършва Първа девическа гимназия в София и Славянска филология в Софийския университет. Специализира в Сорбоната.
Яна Язова публикува стихове, разкази, романи, произведения за деца, преводи от руски и френски език.
Тя създава и първия исторически роман с небългарска тематика – „Александър Македонски“. За целта Яна Язова посещава Сирия, Египет, Палестина, Турция. Книгата е завършена до края на 1944 г., но от нея са отпечатани само 8 коли. Бурните политически промени отхвърлят в забвение това интересно произведение.

Язова отказва да се присъедини към писателите, които след 1944 година приемат т. нар. социалистически реализъм за свой художествен метод. През 1960 година за пръв път излиза от изолацията, представяйки своя ръкопис на романа „Левски“ на издателство „Народна култура“. Издателството го включва в плановете си, но директорът на издателството Пелин Велков по-късно ѝ казва, че няма да издадат романа.
Яна Язова умира при неизяснени обстоятелства. Последен знак, че е била жива, е нейна записка в бележник от 19 май 1974 година. Тялото ѝ е открито през август в дома ѝ. По трупа има следи от насилие, но той в горещините вече е полуразложен. Погребана е на 9 август в Централните софийски гробища. Досието на Яна Язова не е намерено и досега.

Драмата, която ще чуете, е по едноименната македонска приказка. Намерена е посмъртно в нейните ръкописи.
В радиопостановката участват актьорите Веселин Мезеклиев, Петър Гюров, Меглена Караламбова, Ириней Константинов, Димитър Иванов и други. Режисьор е Илия Атанасов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна