Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Депутатите отмениха забраната за къмпингуване на плажа

Снимка: БГНЕС

На първо четене депутатите отмениха забраната за къмпингуване на плажа. Тя беше въведена преди около месец и предизвика вълна от протести сред любителите на дивото къмпингуване и на екоорганизации.

Депутатите ще върнат старото положение и то ще важи до регламентирането на ясни правила за летуване с палатки, каравани и кемпери. Опозицията обвини управляващите, че действат под натиска на улицата. Атанас Зафиров от БСП коментира:

Защото точно за това, за което пледирате сега - да не се дава бонус на една определена част от обществото, точно това правите вие под натиск и пропускате да споменете малкия факт, че го направихте след едно обаждане от премиера. Само че това започна да ви става навик. Да ви цитирам ли и други примери - такситата, КЗК, десетки са.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че забраната за дивото къмпингуване е дошла в резултат на редица проблеми, свързани с него, но за решаването им по този начин явно няма обществен консенсус:

Не се считаме за всевишни хора, които, виждате ли, каквото сме приели и сме гласували, то е меродавно, най-правилното, най-точното. Смятам, че в следващите месеци с помощта на министерство на туризма и с другите министерства ще намерим подходящия път, за да оправим донякъде тази каша.

Другият законопроект на РБ, който предвиждаше да се създадат временни терени за къмпингуване с минимални санитарно битови условия, беше отхвърлен.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени