Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Маргаритов: Над 20 000 жалби и сигнали на потребители са постъпили в КЗП през 2015-а

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите
Снимка: Габриела Рученова

През миналата година в Комисията за защита на потребителите (КЗП) са постъпили над 20 000 жалби и сигнали на потребители, съобщи нейният председател Димитър Маргаритов.

Маргаритов отчете работата на контролния орган през последната година и открои основните акценти в дейността на Комисията - активното и ефективно присъствие на пазара, търсенето на диалог при разрешаването на потребителските спорове и провеждането на информационни кампании за правата и задълженията на потребителите и търговците.

В изминалата година се наблюдават две тенденции - едната е да сме все по-търсени като орган, който може да окаже съдействие на потребителите за решаване на някакви конкретни техни проблеми, а другата е, че нашите проверки, които през миналата година достигат близо 40 000.

Статистика показва, че броят на нарушенията спрямо предходни периоди намалява с около 10%, като в някои чувствителни сектори  този процент е много по-голям. И тук ще дам два примера - единият е онлайн търговията, където намаляването на нарушенията през последното тримесечие на миналата година е с около 35%. Другият сектор е туризмът, където в повече от 50% от случаите спрямо предходните периоди е намаляло нарушението предоставяне на туристическа услуга  в некатегоризиран туристически обект,
допълни Димитър Маргаритов.

През изминалата година в рамките на правомощията на комисията е търсен активен диалог с търговците по линия на превенцията, заяви още Маргаритов, като подчерта, че една от целите, които контролният орган си поставя в бъдеще, е дигитализация и цифровизация на дейността й, чрез което ще се подобри работата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна