Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДОСТ провежда в София учредителната си конференция в присъствието на депутати от Турция

Засилени мерки за сигурност на конференцията на новата партия на Лютви Местан

| обновено на 10.04.16 в 15:44
Снимка: БТА

При засилени мерки за сигурност и огромен журналистически интерес, както и в присъствието и на депутати от Турция, в София започна учредителната конференция на партия "Демократи за отговорност, свобода и толерантност". Новата партия на Лютви Местан стана известна с абревиатурата ДОСТ.

В словото си пред делегатите лидерът на новата партията и бивш председател на ДПС Лютви Местан подчерта:
В тази зала ни събра вярата в универсалните евроатлантически ценности и дълбокото убеждение, че българският национален интерес е неразривно свързан с НАТО и ЕС. Тази вяра включва свободата, отговорността и толерантността. Искам преди всичко да ви благодаря за гражданската доблест и смелост днес да сте тук в тази зала, въпреки безпрецедентната репресия, на която сте подложени.
Местан даде заявка, че партията ще му е нова и либерална, откровено натовска, европейска, антиолигархична и ще служи на българските граждани и избирателя:
СнимкаЩе се борим за подобаващо уважение към нашата полиидентичност – етническа, религиозна, но и национална – на български граждани, равноправни в политическо и в социално-икономическо отношение. Затова наши опоненти ще бъдат тези, които виждат в нас хора второ качеството без право на майчин език и на равноправна социална реализация.

Партиите трябва да се освободят от обръчите от зависимости, иначе ще бъдат заменени, коментира още Местан и допълни, че една от целите на създаването на ДОСТ е свикване на Велико народно събрание и отпушване на реформаторската енергия. По отношение на бежанската криза, Лютви Местан заяви, че не може за сметка на свободата да се залага на сигурността и коментира, че Турция се е превърнала в зона за сигурност, без да има конкретен ангажимент за приемането ѝ в Европейския съюз. 

На конференцията присъстват и журналисти от турски медии, както и посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче и представители на дипломатическите мисии у нас на Франция, Полша и Украйна, а също и турски депутати. Заместник-председателят на "Партията на справедливостта и развитието" Фатма Бетюн Сеянкайъ поздрави присъстващите от името на турския премиер Ахмет Давутоглу и определи ДОСТ като един от най-здравите мостове за развитието на отношенията между България и Турция.

Заместник-председателят на турската "Партия на националното движение" Семир Ялчън допълни, че където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна